16/06/2023
Juan Ignacio Echarren, soci director del departament fiscal de Lener, i Luis Román, advocat sènior del mateix departament, analitzen en La Llei les certeses i incerteses sobre les implicacions tributàries de les criptomonedas.
A pesar que les criptomonedas no posseeixin un estatus jurídic de moneda o diners, resulta admès com a mitjà d'intercanvi de productes o serveis, a conveniència de les parts. En transaccions amb criptomonedas, i a l'efecte de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) del perceptor de la moneda virtual, haurà d'analitzar-se si deriva d'una relació laboral o de l'ordenació per compte propi de mitjans de producció i/o de recursos humans amb la finalitat d'intervenir en la producció o distribució de béns o serveis.
Si la resposta a aquest plantejament és negativa, afirmen els autors, originarà per a les parts una alteració patrimonial que donarà lloc a un guany o pèrdua patrimonials, de conformitat amb la doctrina de la Direcció General de Tributs (DGT). En cas contrari, constituirà un rendiment del treball en espècie (amb els límits establerts per a aquesta mena de retribucions) o un rendiment d'activitat econòmica, respectivament.
D'altra banda, tota persona física que realitzi una transacció amb monedes virtuals, li quedarà afectat el seu patrimoni, tenint, per tant, la seva repercussió en el seu IRPF. Davant aquesta circumstància, els autors apuntis que haurà d'atendre's al «mètode FIFO», això és, les primeres monedes virtuals que van entrar en el patrimoni seran les primeres a sortir.
Una altra qüestió que es debat en l'article és l'impacte que tenen per a l'IVA els lliuraments de béns i prestacions de serveis l'intercanvi dels quals s'efectuï en moneda virtual.
Per llegir l'article complert, clic aquí.
Assabenta't de les nostres últimes notícies