Logo Lener
ES • EN • CA
  • La Firma

    Qui som

    RSE

    Aliances

  • Pràctiques

    Reestructuracions

    Legal i Tributari

    M&A i Mercantil

    Laboral i PRL

    Fiscal i Tributari

    Processal i arbitratge

    Immobiliari i urbanisme

    Públic

    Compliance i Govern Corporatiu

    Administracions Concursals

  • Sectors

    Sanitari

    Hoteler

    Immobiliari

    Agroalimentari

    Fundacions I ONG’s

    Client Privat

    Transport

    Construcció i Obra Pública

  • Corp.Finance
  • Professionals
  • Actualitat
  • Talent
  • Contacte

Newsletter Laboral - Mayo 2024

14/05/2024

Newsletter Laboral - Mayo 2024

Flash informativos

ADAPTACIÓ JORNADA

És vàlid regular en Conveni Col·lectiu un sistema de puntuació per a l'accés o denegació de les adaptacions de Jornada de l'art. 34.8 ET?. STSJ de Galícia de 24 de gener de 2024. Rec. 4565/2023

Treballador que sol·licita torn fix de matí per a la cura dels seus fills (art. 34.8 ET) que és denegat per l'Empresa atès que no aconsegueix la puntuació necessària acordada en el pla d'igualtat del Conveni Col·lectiu on s'ha convingut un barem d'accés per a aquestes adaptacions a través d'un sistema de puntuació.

La Sala considera que un sistema de baremació garanteix que la denegació de l'adaptació de jornada no es basi en criteris adoptats unilateralment per l'empresa sinó en el si d'una comissió que és paritària, complint els negociadors d'aquesta manera amb el mandat legal.

Pot ser a futur un instrument convencional que minimitzi en cas de denegació i impugnació judicial els riscos de vulneració de drets fonamentals inherents a aquests procediments? Tindria la mateixa validesa un acord col·lectiu empresarial negociat amb els representants legals?

PLA D'IGUALTAT INSCRIT - NO NEGOCIAT

Existeix la possibilitat d'inscriure un pla d'igualtat no negociat?. STS d'11 d'abril 2024. Rec. 123/2023.

Es condemna al Ministeri de Treball i Economia Social a inscriure un pla d'igualtat no negociat i elaborat unilateralment per l'empresa, la inscripció de la qual havia estat fins a dues ocasions denegada per l'organisme, a conseqüència de no haver quedat acreditada la deguda constitució de la comissió negociadora.

L'empresa havia requerit durant més d'un any en diferents ocasions als sindicats més representatius per a constituir la comissió negociadora, amb resultat infructuós.

Les raons: (i) existeix una obligació legal per a l'empresa d'arribar comptar amb un pla d'igualtat pactat (ii) la seva absència genera la comissió d'una infracció laboral molt greu, així com la impossibilitat d'acudir a determinades convocatòries públiques i no existeix possibilitat de compliment per absència de RLT i incompareixença sindical a la constitució de la comissió negociadora.

Aplica doctrina anterior de la Sala sobre admissió provisional de PI en circumstàncies excepcionals, com són el bloqueig negociador sindicats; o negativa a negociar, absència de qualsevol tipus de representació.

NO SUPERACIÓ DE PERÍODE DE PROVA - IT

Es pot donar una no superació d'un període de prova si la persona es troba en IT?. STSJ de Catalunya de 21 de febrer de 2024. Rec. 5698/2023.

Després d'una baixa mèdica de 30 d'abril de 2022, en data 2 de maig del mateix any, es notifica a una treballadora la no superació del període de prova datada a 28 d'abril d'aquest any.

La Sala declara la no superació del període de prova com a acomiadament nul, sobre la base de: (i) l'aplicació de la Llei 15/2022 de 15 de juliol, que estableix que tant la malaltia com la situació d'incapacitat temporal estan incloses expressament com a causes de discriminació, (ii) i al fet que existeix una inversió de la càrrega de la prova, donada la connexió temporal entre la finalització del contracte, la falta de causa i la situació de malaltia.

Per això, després de la ultima doctrina en cas d'acomiadaments de treballadors en IT, ha d'acreditar-se: (i) la decisió és anterior a la IT, (ii) o la raonabilitat de la decisió i la seva desconnexió total amb tot mòbil discriminatori.

INEPTITUD SOBREVINGUDA - ACOMIADAMENT

És viable realitzar un acomiadament objectiu per ineptitud sobrevinguda en l'actualitat?. STSJ d'Astúries, de 13 de febrer de 2024, Rec. 1836/2023

Treballador que, després de dos anys en situació de IT, torna al seu lloc de treball, i és acomiadat a conseqüència d'un “no apte” emès després de reconeixement médico.

La STSJ valida l'acomiadament acordat per l'Empresa, perquè es va acreditar: (i) les limitacions que presentava el treballador –que no malalties-; (ii) la impossibilitat d'adaptar el lloc amb aquestes limitacions, i; (iii) la inviabilitat d'ocupar un altre lloc diferent en l'organització amb les limitacions que tènia, en definitiva l'intent de realitzar ajustos raonables.

Des de 2022, s'ha comprovat un augment exponencial de les resolucions judicials que declaren la nul·litat d'aquesta tipologia d'acomiadaments, en base principalment al fet que entenen que: (i) l'informe de PRL és insuficient (ii) o al fet que no s'han fet els ajustos raonables necessaris com són l'adaptació del seu lloc i la recol·locació en un altre lloc concorde a les seves limitacions.

TELETREBALL - EXTINCIÓ PER IMPAGAMENT DESPESES

Pot un treballador resoldre la seva relació laboral si no se li abonen les despeses de teletreball? STSJ de Catalunya de 12 de gener de 2024, Rec. 4140/2023.

La treballadora sol·licita l'extinció de la seva relació laboral per aplicació del que es disposa en l'articcle 50.1.c) de l'Estatut dels Treballadors per incompliment greu de l'empresari, en relació a l'impagament  de les quanties indemnitzatòries establertes amb caràcter mensual per a la prestació de teletreball.

La Sala raona que, el criteri d'aplicació de l'article 50 de l'Estatut dels Treballadors ha de ser restrictiu, per tant, l'incompliment de l'empresari ha de revestir especial gravetat, sent que, l'impagament de les quanties establertes per a sufragar les despeses de teletreball -100.-€- no revesteixen aquesta especial gravetat, desestimant per això la pretensió de l'actora.

 

CONVENI EMPRESA VS SECTORIAL - TAULES

Després de la reforma laboral sempre preval les taules salarials sectorial enfront de la d'empresa? Audiència Nacional, Sentència 31/2024 d'11 Març 2024. Rec. 340/2023.

La darrera reforma laboral (any 2021), va eliminar la prioritat aplicativa del Conveni d'Empresa en matèria salarial, tant de la quantia del salari basi com dels complements salarials.

Malgrat l'anterior, la SAN 31/2024, d'11 de març reitera que no ha estat eliminat ni modificat per la reforma l'article 84.1 del ET que manté com a general la regla del prior in tempore, la qual estableix que gaudeix de prioritat aplicativa aquell conveni que sigui aprovat i publicat primer en el butlletí oficial.

Per això: (i) ni un conveni sectorial posterior pot alterar les condicions pactades en un conveni d'empresa anterior encara que aquest últim estableixi condicions menys favorables, (ii) ni es pot exigir a les empreses l'obligació d'adaptar les taules salarials en aquests casos.

Últimes notícies

Aranzels a les pel·lícules estrangeres exhibides als Estats Units
12/05/2025
Regulació del registre d'unitats d'allotjament de curta durada
09/05/2025
Balanç del primer mes d'aplicació dels MASC
07/05/2025

Subscriure a la newsletter

Assabenta't de les nostres últimes notícies

Subscriure
Suscribirse a la newsletter
* indicates required

Podrá cancelar su suscripción al newsletter en cualquier momento a través del enlace que encontrará en cada correo que reciba de nuestro newsletter.

Logo Lener
ISO
Madrid•
Barcelona•
Oviedo•
Valladolid•
Vigo•
Sevilla
Paseo de la Castellana, 23 | 28046 - Madrid | +34 913 912 066

Lener © Tots els drets reservats  |     |   Política de Privacitat  |     |   Política de Galetes  |   Avís Legal
disseny web: Social Lex & Fontventa