Logo Lener
ES • EN • CA
  • La Firma

    Qui som

    RSE

    Aliances

  • Pràctiques

    Reestructuracions

    Legal i Tributari

    M&A i Mercantil

    Laboral i PRL

    Fiscal i Tributari

    Processal i arbitratge

    Immobiliari i urbanisme

    Públic

    Compliance i Govern Corporatiu

    Administracions Concursals

  • Sectors

    Sanitari

    Hoteler

    Immobiliari

    Agroalimentari

    Fundacions I ONG’s

    Client Privat

    Transport

    Construcció i Obra Pública

  • Corp.Finance
  • Professionals
  • Actualitat
  • Talent
  • Contacte

Newsletter Laboral - Octubre 2023

27/10/2023

Newsletter Laboral - Octubre 2023

Flash informativos


INCAPACITAT TEMPORAL / ACOMIADAMENT

Improcedència i no nul·litat d'un acomiadament executat durant una incapacitat temporal després de llei 15/2022. Sentència del Tribunal Superior de Justícia de València de 16 de maig de 2023, Rec. 303/2023

Es declara la improcedència de l'acomiadament i no la nul·litat d'aquest, atès que l'Empresa va justificar l'existència de deficiències i irregularitats del treballador prèvies a la baixa per IT, i el treballador no va acreditar limitacions funcionals incompatibles amb la seva professió habitual.   

Aquesta sentència és un exemple més de la incertesa existent després de l'entrada en vigor de la Llei 15/2022, que ha provocat múltiples pronunciaments contradictoris entre els jutjats d'instància i els Tribunals Superiors de Justícia, sobre si l'acomiadament d'un treballador en situació d'incapacitat temporal deu o no ser declarat nul, superant d'aquesta manera la regla general aplicada pels òrgans judicials que qualificaven aquest tipus d'acomiadaments com a improcedents.

DESCONNEXIÓ / INDEMNITZACIÓ

La vulneració del dret a la desconnexió no genera indemnització automàtica. Sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de 5 de maig de 2023, Rec. 7704/2022

El dret a la desconnexió no és un dret fonamental dels continguts en la Constitució Espanyola, per la qual cosa l'incompliment del mateix i l'existència d'una relació causal que pogués originar i/o influir en la incapacitat temporal patida, no generaria automàticament una indemnització addicional de danys i perjudicis.

No obstant això, l'existència de jornades de treball prolongades possibilitaria tant l'extinció del contracte de treball indemnitzada (per incompliment greu de l'empresari) com la possible exigència d'una responsabilitat civil en cas que es declarés que la contingència és professional i s'acredités un nexe causal entre la conducta de l'empresa i el mal causat.

S'estableix la diferència entre la concurrència de problemes de salut i la seva connexió amb el treball, i la conducta tendent a perjudicar la integritat física o moral o el dret dels treballadors a la intimitat que si suposaria una vulneració constitucional.

CONCILIACIÓ / DISCRIMINACIÓ

La mera denegación de la concreción horaria no implica discriminación por razón de sexo. Sentencia del Tribunal Supremo de 25 de mayo de 2023, Rec. 1602/2020


La mera denegació de la concreció horària no implica discriminació per raó de sexe. Sentència del Tribunal Suprem de 25 de maig de 2023, Rec. 1602/2020

El TS afirma que la denegació d'una concreció horària a una treballadora sempre que s'indiquin les causes objectives que ho impedeixen, no implica necessàriament un tracte discriminatori per raó de sexe, ni tan sols de manera indirecta.

D'aquesta forma el màxim Tribunal en contra de la interpretació realitzada per diferents Tribunals Superiors de Justícia, suprimeix l'automaticitat entre la denegació de les mesures de conciliació i la vulneració del dret fonamental a la igualtat, i la consegüent imposició d'una indemnització per vulneració del referit dret.

Advertir, la necessitat d'invocar en la comunicació les causes objectives impeditives de la concessió per a eliminar el mòbil discriminatori

RISC PSICOSOCIALS / MAL MORAL INDEMNITZAT

Indemnització per mal moral a conseqüència de sobrecàrrega de treball denunciada davant l'empresa i desatesa per aquesta. Sentència del Jutjat social nº2 de Vitòria de 17 d'agost de 2023, núm. 154/2023

Se imposen les primeres indemnitzacions per danys morals a conseqüència de la comprovació de l'existència d'una sobrecàrrega de treball, que ha derivat en una situació d'estrès i ansietat respecte dels treballadors afectats i això malgrat que els mateixos mai van estar culpables en una incapacitat temporal, encara que si es van sotmetre a tractament farmacològic.   

El pronunciament condemna a l'Empresa tant a una quantitat en concepte de mal moral per falta de mesures preventives per import de 49.181 euros per a cada treballador afectat, com a una indemnització dissuasiva per a prevenir la repetició de la conducta que fixa en 12.000 euros. 

Significar que en l'actualitat existeix en marxa una campanya de la Inspecció de Treball i Seguretat Social per al trienni 2021-2023 el pla estratègic del qual inclou l'anàlisi dels riscos psicosocials, com a pas previ de denúncia a la via judicial per part dels treballadors o bé d'ofici en atenció al sector.

 

ABSENTISME / IT

Es declara nul·la la clàusula que penalitzava la situació de IT en el cobrament d'incentius. Sentència de l'Audiència Nacional, de 19 de juny de 2023, Rec. 114/2023

La AN declara que és discriminatori per raó de malaltia la pràctica empresarial consistent a reduir o suprimir els incentius dels treballadors que, havent aconseguit els objectius individuals a conseqüència d'haver estat en situació d'incapacitat temporal, declarant nul·les les clàusules dels plans d'incentius que contenen aquesta penalització. 

 La referida sentència canvia el criteri sostingut pels tribunals (que acceptaven la minoració dels objectius en aquests casos a fi de lluitar contra l'absentisme entre altres la mateixa Sala) a conseqüència de l'entrada en vigor el passat 14 de juliol de 2022, de la Llei 15/2022, que proscriu la discriminació per malaltia. 

Idèntica nul·litat es predica de les clàusules que contenen una minoració dels incentius a conseqüència de ser destinataris d'una sanció, o amonestació.

ASSETJAMENT / REQUISITS

No existeix assetjament laboral si no s'acredita mal psíquic i finalitat destructiva. Sentència del Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó de 29 de juny de 2023, Rec. 940/2023

Una situació d'alta conflictivitat (on concorren diversos procediments judicials conciliats, amb canvis de lloc de treball no impugnats i amb una acta d'infracció estesa per la Inspecció de Treball i Seguretat Social prèvia denúncia de l'actora per infracció del dret dels treballadors a l'ocupació efectiva) no implica l'existència d'assetjament, ja que en aquests casos faltaria el requisit de la finalitat destructiva, necessària per a l'existència d'assetjament laboral. 

Es reitera que, encara que un procés patològic d'índole psíquic pugui considerar-se com derivat de contingència laboral, no comporta que existeixi assetjament laboral o assetjament psicològic, perquè és freqüent que determinades patologies psíquiques s'associïn al treball, però poden estar o no ocasionades per l'assetjament. 

A col·lació assenyalar que els informes mèdics que es puguin presentar per l'afectat no poden servir com a prova per a determinar els fets constitutius d'assetjament, al no poder concloure ni determinar sobre l'existència de l'assetjament psicològic, que no és ni malaltia ni patologia física i psíquica.

Últimes notícies

Aranzels a les pel·lícules estrangeres exhibides als Estats Units
12/05/2025
Regulació del registre d'unitats d'allotjament de curta durada
09/05/2025
Balanç del primer mes d'aplicació dels MASC
07/05/2025

Subscriure a la newsletter

Assabenta't de les nostres últimes notícies

Subscriure
Suscribirse a la newsletter
* indicates required

Podrá cancelar su suscripción al newsletter en cualquier momento a través del enlace que encontrará en cada correo que reciba de nuestro newsletter.

Logo Lener
ISO
Madrid•
Barcelona•
Oviedo•
Valladolid•
Vigo•
Sevilla
Paseo de la Castellana, 23 | 28046 - Madrid | +34 913 912 066

Lener © Tots els drets reservats  |     |   Política de Privacitat  |     |   Política de Galetes  |   Avís Legal
disseny web: Social Lex & Fontventa