28/04/2022
EINA OFICIAL DE VALORACIÓ DE LLOCS DE TRABAJO
per identificar diferències retributives entre dones i hombres
Per comptar amb un Pla d'igualtat entre homes i dones en les empreses que estan obligades, i que, en l'actualitat, són la majoria (aquelles amb més de 50 empleats i empleades), ha de realitzar-se un diagnòstic previ de situació. Aquest diagnòstic, que ha de negociar-se amb la part social, inclou un epígraf importantíssim: l'auditoria salarial (perquè així ho va regular el Reial decret 902/2020 de 13 d'octubre de 2020). En qualsevol cas, l'auditoria salarial no ha de relegar a un segon pla altres obligacions essencials en aquest àmbit, com és el comptar amb un registre retributiu, obligació que va ser fixada pel Reial decret llei 6/2019.
Aquest Reial decret 902/2020 va fixar a més que, per a poder realitzar l'auditoria salarial, l'empresa havia de comptar prèviament amb una “Avaluació de llocs de treball”. És a dir, per a poder fer aquesta auditoria, és necessari conèixer “quins llocs tenen el mateix valor”, i que, per tant, han de retribuir-se per igual, amb independència del sexe de la persona treballadora que els exerceixi, i només així, seran comparables en l'auditoria.
Sobre la referida “avaluació de llocs”, el Reial decret 902/2020 va establir que els poders públics tenien l'obligació de “garantir l'efectivitat del principi d'igual retribució per treballs, no sols iguals, sinó d'igual valor", i és precisament per a aquest aspecte, per al que ha d'utilitzar-se l'eina que el Ministeri de Treball i Economia Social (Vicepresidència segona del Govern) ha publicat.
CARACTERÍSTIQUES DE L'EINA D'AVALUACIÓ DE LLOCS
|
Com funciona l'eina? |
Es tracta d'un arxiu Excel que, si l'empresa completa, genera una puntuació total de cada lloc de treball sumant les puntuacions que s'han assignat a cada factor pels pesos corresponents. Després d'això, introduint els salaris de cada lloc, l'eina compara les retribucions de llocs que, encara que no són iguals, tenen igual valor per haver obtingut la mateixa puntuació, i això permet obtenir l'avaluació de llocs. |
|
|
|
|
Quins factors té en compte? |
L'eina ofereix un catàleg de factors a valorar en cada lloc. Factors que estan agrupats en quatre tipus: (i) coneixement i aptituds, (ii) grau de responsabilitat, (iii) esforç i (iv) condicions de treball. Exemples de factors són els següents: creativitat (coneixements i aptituds), coneixements informàtics (coneixements i aptituds), postura (pertanyent a esforç), o l'existència de viatges (condicions de treball). En tot cas, l'empresa pot modificar els factors de l'eina. És a dir, no es tracta d'una llista tancada. Lògicament, no tots els factors tenen el mateix pes respecte de la puntuació total. D'acord amb una Guia de la OIT, els pesos a assignar a cada tipus de factor han d'oscil·lar entre els següents intervals:
|
La importància d'aquesta nova eina resideix en què ha estat acordada en el si d'una taula de diàleg social, en la qual han participat la Direcció General de Treball, l'Institut de les Dones, les organitzacions sindicals CC.OO. i UGT, i les organitzacions empresarials CEOE i CEPYME. D'aquesta manera, la utilització de la mateixa agilitarà el procés de negociació dels plans d'igualtat quant a temps i costos es refereix.
Assabenta't de les nostres últimes notícies